Ogłoszenie

UWAGA!!!

W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW

#1 2011-04-05 15:34:17

matrixuser

http://i.imgur.com/E0yqk.png

Zarejestrowany: 2010-11-19
Posty: 146

Areograf+Kompresor?

W życiu chyba każdego mającego do czynienia z modelami przychodzi taki moment, że MUSI, po prostu MUSI się mieć własny aerograf...Chyba przyszła pora i na mnie. Jako kompletnie zielony w tym temacie prosiłbym o rady odnośnie sprzętu, na co zwrócić uwagę itp.

ADMIN: Umieszczanie linków do Allegro jest niezgodne z regulaminem.


"Ignorancja może być skorygowana przy pomocy książki. Głupota wymaga strzelby i szpadla."
Moja Galeria

Offline

 

#2 2012-02-24 14:43:55

 omadan

http://i.imgur.com/LOEAg.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-10-23
Posty: 613

Re: Areograf+Kompresor?

Mam takie pytanko odnośnie areografu. Znalazłem coś takiego w moich zapomnianych szufladach. Jest nowy, błyszczący i chiński..Chciałbym go użyć jeden raz na pomalowanie podkładem całej mojej armii SW. Pytanie moje brzmi: Jak sprawuje sie areograf bez sprężarki tylko na nabojach/butli? Czy to ma byc butla z gazem czy powietrzem? Chodzi mi o malowanie jednorazowe. pzdr all

Offline

 

#3 2012-02-24 17:32:34

Mozdzierz

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

Zarejestrowany: 2011-02-27
Posty: 1094

Re: Areograf+Kompresor?

Nie specjalnie się orientuję, bo nie próbowałem, ale obawiam się, że dość tragicznie. W butli/ naboju nie masz np. reduktora i paru kluczowych elementów. Pewnie malowanie jest możliwe, ale nie spodziewałbym się czegoś na wyższym poziomie niż malowanie puszką sprayu z mniejszą dyszą.


JF 100%

Offline

 

#4 2012-02-24 17:36:08

 suzan

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

1431932
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-09-24
Posty: 883

Re: Areograf+Kompresor?

Polecam... kupić ze 2 czteropaki niezbyt bogato nasyconego C02 płynu i ogłosić się na forum w dziale zamienię. Myślę, że ogłoszenie 2 czteropaki na cztery godziny korzystania z kompresora spotka się z pozytywnym odzewem... a butle z gazem to sobie daruj. Generalnie drogo wychodzi.


Flames of War: Germany ● Great War: Germany
Vietnam: PAVN ● Team Yankee: Soviet
Sprzedam Dystopian Wars: Prussian Fleet (click to see)

Offline

 

#5 2012-02-24 22:05:17

 pokrzyw

http://i.imgur.com/gZjTx.png

382176
Skąd: Siechnice
Zarejestrowany: 2010-09-20
Posty: 1585

Re: Areograf+Kompresor?

tzn gdzieś czytałem o wspaniałym pomyśle używania butli naładowanej do kilkuset atmosfer (sprzęt do nurkowania) + reduktor

Tak poważnie to możemy się dogadać w sprawie kompresora mogę przynieść jak będę na którymś ww

Offline

 

#6 2012-02-24 23:20:40

 blackout_sys

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-10-04
Posty: 1798

Re: Areograf+Kompresor?

Albo pociśnij wg przepisu Mortimera - podepnij aero do starej opony samochodowej i ściągaj powietrze z niej


Naleśniki ● Placki ● Miód pitny ● Schaby z serem pleśniowym

Offline

 

#7 2012-03-02 01:45:51

headpoint

http://i.imgur.com/Nznpf.png

Zarejestrowany: 2011-09-12
Posty: 77

Re: Areograf+Kompresor?

blackout_sys napisał:

Albo pociśnij wg przepisu Mortimera - podepnij aero do starej opony samochodowej i ściągaj powietrze z niej

to chyba byłby najlepszy pomysł bez kompresora... możesz ewentualnie zamówić w zaprzyjaźnionym sklepie puszki z gazem do aero

Offline

 

#8 2013-05-08 20:47:13

 Lukas

http://i.imgur.com/jjB7m.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2012-11-18
Posty: 38

Re: Areograf+Kompresor?

A ja odświeżę trochę temat.
Mniej więcej rok temu nabyłem aerograf i niestety potrafię nim tylko podkładować... No może jakiś gradient też się udało zrobić, ale nakład czasu do efektu jest mizerny.
Widziałem już wiele tutków na necie, ale dopóki ktoś mi na żywo nie pokaże, to chyba nie dogadam się z aerografem.

Zatem czy ktoś na tym forum potrafi sprawnie posługiwać się takim sprzętem i byłby w stanie to pokazać w realu?

Pozdrawiam

Offline

 

#9 2013-08-12 23:48:05

 fala

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

Skąd: Stuttgart
Zarejestrowany: 2010-09-16
Posty: 885

Re: Areograf+Kompresor?

Ta, ja też. I co kupiłeś? Jakie modele są warte uwagi? Taki kompresor do malowania paznokci wystarczy?

Offline

 

#10 2013-11-24 19:36:07

 omadan

http://i.imgur.com/LOEAg.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-10-23
Posty: 613

Re: Areograf+Kompresor?

Panowie co sądzicie o tym cudeńku

http://www.lidl.pl/cps/rde/SID-C94F853C … il&id=4564

Offline

 

#11 2013-11-24 20:45:34

 fala

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

Skąd: Stuttgart
Zarejestrowany: 2010-09-16
Posty: 885

Re: Areograf+Kompresor?

Może i kompresor być ok ale nie jest podane ile może pracować bez przerwy. Aerograf i tak musisz do tego dokupić.

Offline

 

#12 2013-11-24 20:48:59

 cavalierdejeux

Riddle me this...           Riddle me that

Skąd: Breslau-am-Oder
Zarejestrowany: 2010-08-18
Posty: 10089

Re: Areograf+Kompresor?

fala napisał:

Aerograf i tak musisz do tego dokupić.

A to nie jest "pistolet Single-Action z regulacją ilości przepływającej farby"/"akcesoria do sprężonego powietrza zawarte w zestawie: 1 pistolet natryskowy, 1 przewód sprężonego powietrza (ok. 1,6 m), 3 złączki do zaworów"?


Boreliusz, I've a feeling we're not in Özz anymore.
Battlefleet Gothic (Imperial Navy) ● WH40k (Gwardia Imperialna) ● Necromunda (Ratskin/Cawdor/Spyrer)
Infinity (Ariadna) ● Konfrontacja / Hell Dorado / Alkemy / AT-43 (wszystko)

2016... "Changes never changes."/"Changes never been so much fun."

Offline

 

#13 2013-11-24 20:50:38

ZupkaChinska

http://i.imgur.com/jjB7m.png

Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 32

Re: Areograf+Kompresor?

dobry dla masochistów do malowania ścian, a dedykowany do pokrywania lakierem biurek lub innych dużych blatów.

jeśli chcesz cokolwiek kupować to w skrócie: aerograf dwu funkcyjny zasilany grawitacyjnie (od góry)+ kompresor ZE ZBIORNIKIEM WYRÓWNAWCZYM I REDUKTOREM, i to najlepiej olejowy a nie membranowy. to że są "bezobsługowe" to ich jedyna "zaleta", cała reszta to wady.
kupno czegokolwiek "mniej złożonego" od powyższego zestawu wg mnie naprawdę mija się z celem i jest po prosty wywaleniem pieniędzy w błoto a nie w armię/akcesoria do malowania takie jak np. piwo.


jeśli ktoś ma jakieś pytania odnośnie użytkowania/kupna aero/kompresora to chętnie podzielę się trudno zdobytą wiedzą, płynne nagrody również mile widziane. można mnie łapać, ZAZWYCZAJ jestem w czwartki po 17 i soboty po 10 w bardzie, ew. na turnieju x-winga w bolcu 30. a mieszkam na grunwaldzie.


http://i1229.photobucket.com/albums/ee470/ZupkaChinska/Untitled.png

Offline

 

#14 2013-11-24 20:54:31

 omadan

http://i.imgur.com/LOEAg.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-10-23
Posty: 613

Re: Areograf+Kompresor?

a ile taki lepszej pracy może pracować bez przerwy? Dla mnie 20-30min na jedną sesję by wystarczyło.


@Zupka Chińska. A sama sprężarka jak się prezentuje w tym zestawie?

Ostatnio edytowany przez omadan (2013-11-24 21:01:09)

Offline

 

#15 2013-11-24 21:31:17

ZupkaChinska

http://i.imgur.com/jjB7m.png

Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 32

Re: Areograf+Kompresor?

jeśli chcesz znać moje zdanie to ja bym nie kupował.
na internecie nie ma nic o producencie, więc jest to jakaś pseudo-marka dedykowana dla lidla. o samym kompresorze ciężko mi coś powiedzieć jeśli chodzi o działanie, patrząc na wielkość i budowę prawdopodobnie jest olejowy ale dźwięk i cena wskazują na membranowy. tak czy siak jest głośny, bez regulacji ciśnienia i bez butli.

nadaje się tylko i wyłącznie jeśli domontowałbyś regulator ciśnienia, bo 3 bary to ci normalny aerograf wypier**li w kosmos (ja moim chińczykiem maluję w zakresie 1,1-1,6 bara). a jeśli planujesz malować więcej figurek czy pojazdy to radziłbym butlę z presostatem (automatycznie włącza i wyłącza co jakiś czas kompresor) bo ten hałas cię doprowadzi do szału.
więc de facto jeśli byś chciał podpiąć pod niego normalny aero, taki jak ten:

http://media.conrad.com/medias/global/ce/2000_2999/2300/2320/2326/232603_BB_00_FB.EPS_250.jpg

to musiałbyś i tak włożyć w niego jeszcze około stówkę. za 350zł to już kupisz bardzo przyzwoity olejowy, który będzie miał dłuższą żywotność, nie będzie się tak grzał i nie będzie działał cały czas.

tu masz jego głośność:
http://www.youtube.com/watch?v=MIpUhfRBlXo


PS. ja zrobiłem sobie kompresor z agregatu lodówkowego. do zalet olejowego dorzuć jeszcze głośność pracy lodówki. naprawdę możesz rozmawiać trzymając policzki przy kompresorze.


http://i1229.photobucket.com/albums/ee470/ZupkaChinska/Untitled.png

Offline

 

#16 2013-11-25 10:27:48

 Koziołek

http://i.imgur.com/fphFl.png

Skąd: Festung Klettendorf
Zarejestrowany: 2013-05-26
Posty: 5
WWW

Re: Areograf+Kompresor?

Cześć,

kilka rzeczy:

1. Kompresory olejowe trzeba wyposażyć w filtr oleju montowany pomiędzy kompresorem i aero. Z dwóch powodów pierwszy, mniej istotny, filtr zbiera wilgoć z powietrza przepchniętego przez kompresor. Drugi, znacznie bardziej istotny, kompresor olejowy zawsze oddaje olej do tłoczonego powietrza co powoduje, że olej prędzej czy później pojawi się w aerografie. To boli. W kompresorach lodówkowych jest oto szczególnie uciążliwe, bo ich naturalne środowisko pracy niweluje ten problem - sztywna rura odprowadzająca powietrze jest umieszczona pionowo i olej spływa.
2. Trzeba uzupełniać olej. Raz na ruski rok, ale zawsze.
3. Jak kompresor to tylko ze zbiornikiem. Mam taki bez zbiornika i to jest masakra ponieważ co pół minuty sobie chłopak "dopompowuje" (jest auto włącznik trzymający ciśnienie) przez co szybciej się grzeje. Trzeba będzie dorobić odpowiedni zbiornik.
4. NIGDY, PRZENIGDY NIE DOPUŚCIĆ DO PRZEGRZANIA KOMPRESORA - może to spowodować rozszczelnienie układu manometru i uciekanie powietrza z układu. Przez co kompresor częściej będzie włączać "dopompowanie" i będzie szybciej się grzał.

To chyba wszystko.

ps. mając kasę to na początku warto kupić jak najlepszy kompresor. Z samego dobrego aero nie przybędzie skilla, a dobry kompresor posłuży latami.


Tak dużo woundów tak mało hitów...

Offline

 

#17 2013-11-25 10:43:48

 czys

http://i.imgur.com/LOEAg.png

4600800
Skąd: ul. Prusa
Zarejestrowany: 2011-03-19
Posty: 679
WWW

Re: Areograf+Kompresor?

Eh, przepraszam że muszę, ale chłodnictwo to duża część mojego życia więc jeśli chodzi o lodówki, to olej krąży w całej instalacji wraz z czynnikiem chłodniczym


Co do samego kompresora z aero, to z bratem mieliśmy membranowy i był spoko, dopiero po tym jak sprężarka nam spadła przy przenoszeniu, to się presostat zrąbał.
Także moim zdaniem do malowania membranowy z butlą (ten lidlowy też da radę do malowania podkładu, czy jakichś dużych powierzchni, no ale za 100 więcej masz już coś porządnego) i 2 funkcyjny aero, taki jak opisał Zupka

Ostatnio edytowany przez czys (2013-11-25 10:45:27)


http://www.mrocznyraj.pl/gfx/tbb-bar.jpg

Offline

 

#18 2013-11-25 10:53:57

ZupkaChinska

http://i.imgur.com/jjB7m.png

Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 32

Re: Areograf+Kompresor?

odnośnie tego plucia olejem to fakt, można dać filtr  ale po co komplikować układ, ja problem niejako obszedlem- otoz wlot powietrza z kompresora do butli wyrownawczej ktora stoi pionowo (ok.3l) jest umiesczony z boku, podczas gdy wylot do pesostatu i wezyka jest u gory. przez 2,5 roku nigdy jeszcze nawet nie kaszlnal mi olejem.
prewecyjnie mam filtroreduktor, ale odkad jest zamotowany to jescze tego szklanego pojemniczka z zaworem nie mylem.


http://i1229.photobucket.com/albums/ee470/ZupkaChinska/Untitled.png

Offline

 

#19 2013-11-25 23:07:23

 omadan

http://i.imgur.com/LOEAg.png

Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-10-23
Posty: 613

Re: Areograf+Kompresor?

Dzięki Panowie za tak wyczerpujące opisy. Nie sądziłem, że jest to tak skomplikowane. Bardziej liczyłem, że będzie to zabawa w stylu "plug and play" a nie taka kombinacja... W takim razie chyba podkłady w sprayu mi wystarczą. pzdr

Offline

 

#20 2013-11-28 22:37:44

ZupkaChinska

http://i.imgur.com/jjB7m.png

Zarejestrowany: 2013-10-24
Posty: 32

Re: Areograf+Kompresor?

bo to jest zabawa plug and play
widzę że za bardzo przestraszyliśmy, a to jest proste- kupujesz kompresor+ aerograf i zaczynasz się bawić.

możemy zrobić prościej: powiedz ile jesteś w stanie dać za kompresor a ja ci postaram się poszukać przykładów w tej granicy czegoś co się nadaje.


http://i1229.photobucket.com/albums/ee470/ZupkaChinska/Untitled.png

Offline

 

#21 2013-11-28 23:17:28

Sky~

http://i.imgur.com/fphFl.png

Zarejestrowany: 2013-11-25
Posty: 9

Re: Areograf+Kompresor?

Przyznam, że nie czytałem postów i od razu pobiegłem pisać odpowiedź, ale to z jednego powodu; mam fajny zestaw kompresor + aerograf + wężyk + farbki Vallejo AIR. Jeżeli wciąż szukasz - wal na PM.

ADMIN: To nie Dział Handlowy

Offline

 

#22 2013-11-30 20:12:43

 Izwor

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

6827168
Call me!
Skąd: Wrocław
Zarejestrowany: 2010-10-12
Posty: 1551

Re: Areograf+Kompresor?

Podepnę się pod temat.
Będę niedługo szukał zestawu kompres + aeograf + elementy do czyszczenia itp.
Głównym celem jest przyspieszenie malowania sporych ilości modeli,
nie potrzebuje wykonywać nim żadnych fajerwerków a jedynie podkład/baza rozjaśnienie lub dwa na to wash/ink.
Oprócz tego wchodzi w grę malowanie dużych pojazdów/potworów.

Moje oczekiwania...
Będę malował w domu, więc butla + w miarę cichy kompresor byłby mile widziany.
Lekki i wygodny w użytkowanie aeograf bez zbędnych bajerów i prosty w obsłudze.

Właśnie zakupiłem kilkanaście kolorów z palety vallejo AIR (wiem, że zabrałem się do tego od d. strony),
ale do atrakcyjnych cen w UK mam dostęp tylko przez najbliższe kilka tygodni.
Do tego mam przeróżne washe, glazy, thinery, varnishe, itp. oraz metaliki na bazie alko (te ostatnie nie do aero).

Z tego chcę korzystać
Cena zestawu sądzę, że do 500zł.
Co polecacie?

Ostatnio edytowany przez Izwor (2013-11-30 20:14:27)


Wh40k CSM
Infinity CA/Shasvastii/Morats
Warheim-Mordheim Which Hunters/Undead

Z chęcią zagram którymś z powyższych... pisać, dzwonić, ważne by grać!

Offline

 

#23 2013-11-30 21:48:36

 fala

http://i.imgur.com/lTZ6Z.png

Skąd: Stuttgart
Zarejestrowany: 2010-09-16
Posty: 885

Re: Areograf+Kompresor?

Ja mam taki aero i jestem z niego bardzo zadowolony, super się maluje: http://www.m-zone.pl/go/_info/?user_id=AD-7790&lang=pl
Do tego mam ten kompresor: http://www.m-zone.pl/go/_info/?user_id= … 00&lang=pl daje radę ale przeszkadza żonie w oglądaniu YT, więc może jakieś cichsze ktoś inny poleci. Całość właśnie w cenie o której wspominasz udało mi się w tym sklepie Wrocławskim kupić.
Do tego taki zbiornik, żeby wygodnie aerograf odkładać i trzymać podczas nalewania farby do zbiorniczka: http://allegro.pl/zbiornik-do-czyszczen … 89073.html
i rozpuszczalnik do farb vallejo gdzieś za 30zł, bardzo powoli schodzi.
Vallejo fajne tylko szybko zasychają. Ponoć te tamiye i modelarskie farby nie zasychają ale też są drogie i jako figurkowcy mamy GW farb pod dostatkiem, które się podobnie używa tylko bardziej trzeba rozcieńczać wodą.

Offline

 

UWAGA!!!

W związku ze zmianą forum od poniedziałku dodawanie nowych postow będzie zablokowane. Zapraszam do rejestracji na nowym forum
WARGAMING WROCŁAW

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
Lista rang busy Belgia hurtownia opakowań Piła wakacje